Web Hosting
Oameni si oameni

vineri, 26 martie 2010

Sfintele Pasti ca ospat

Admin | vineri, martie 26, 2010 | Best Blogger Tips

   Mai sunt cateva zile pana la Pasti si strazile se vor umple de oameni care vor cauta sa cumpere cat mai mult. Va fi multa forfota. Atat de mult vor umbla in timpul acestor zile, incat, in noaptea de Pasti, se vor simti atat de obositi, ca nu vor putea sa stea decat pentru a lua lumina. Nu vor avea vreme de prefacere in lumina. Cel mult vor sta sa ia si Paste. Se vor aseza la rand ca la piata, pentru ca multe biserici, din nefericire, incurajand ca oamenii sa faca o mica donatie in momentul luarii Pastelui, vor crede ca Pastele se vinde. Si pentru ca ei stiu ca Pastele a fost cumparat, nu au de ce sa se mai intrebe daca luarea Pastelui cere si post.
   Din ce in ce mai putini oameni cunosc ca noaptea de Pasti nu se sfarseste cu aprinderea lumanarilor, ca urmeaza si Sfanta Liturghie. Dar sunt pe an ce trece, mai multi care aleg sa petreca timpul Sfintei Liturghii din aceasta noapte, fie la masa, fie in discoteca. Sfintele Pasti a ajuns pentru acestia doar un prilej de imbuibare si petrecere.
   Sfintele Pasti este numit de Sfantul Ioan Gura de Aur ospat
   In noaptea de Pasti, la sfarsitul Utreniei, ne sunt amintite cuvintele Sfantului Ioan Gura de Aur: “Cei ce ati postit si cei ce n-ati postit, veseliti-va astazi. Masa este plina, ospatati-va toti; vitelul este mare, nimeni sa nu iasa flamand, toti va indulciti de ospatul credintei; toti luati bogatia bunatatii”. Din aceste cuvinte, reiese ca Sfantul Ioan Gura de Aur infatiseaza Sfintele Pasti ca pe un ospat.
   Mantuitorul a fost prezent la Nunta din Cana Galileii, unde a savarsit prima Sa minune - a prefacut apa in vin, la ospatul din casa lui Simon, unde a primit ungerea cu mir - prefigurand inmormantarea Sa, a fost prezent in casa lui Zaheu. Dar nu cu aceste ospete aseamana Sfantul Ioan Gura de Aur Pastile, ci cu Cina cea de Taina pregatita cu trei zile inainte de pastile iudeilor. Amintim ca in ziua de 14 nissan (aprilie), fiecare familie iudaica sacrifica un miel pe care-l manca cu azima (paine nedospita) si ierburi amare, in amintirea eliberarii din robia egipteana.
   Mielul jertfit si mancat de evrei cand serbau Pastile, era o prefigurare a Mielului lui Dumnezeu Care ridica pacatele lumii (Iesirea 12, 46) si Se ofera ca hrana pentru viata vesnica. Hristos la Cina cea de Taina a transformat painea si vinul in Trupul si Sangele Sau.
   Ospatul Cinei cele de Taina avea sa fie si ultimul. Hristos a spus celor de fata: "Cu dor am dorit sa mananc cu voi acest Pasti, mai inainte de patima Mea. Caci zic voua ca de acum nu-L vom mai manca, pana cand nu va fi desavarsit in Imparatia lui Dumnezeu" (Luca XXII, 15).
   Dupa Invierea din morti, Domnul nu S-a mai ospatat cu Apostolii Sai. Cina din Emaus, oferita de Apstolii Luca si Cleopa, nu a mai avut loc, caci dupa ce Hristos a frant painea si a fost recunoscut de ucenici, S-a facut nevazut. Fusese o cina euharistica.
   Daca la Marea Tiberiadei, cand Mantuitorul se arata Apostolilor dupa Invierea Sa din morti, El mananca, o face nu pentru ca simtea nevoia, ci pentru a le descoperi acestora ca Trupul Sau este real si nu o inchipuire.
   Acesta este motivul pentru care Sfantul Ioan aseamana Sfintele Pasti cu un ospat. Sa nu uitam ca odata cu Invierea Domnului ni s-a deschis Imparatia Cerurilor. Iar aceasta Imparatie a fost asemanata de multe ori cu un ospat. Asta nu inseamna ca viata viitoare, va fi o petrecere fara sfarsit in bucate si bautura trecatoare.
   Cu totii putem ajunge la acest ospat, daca tinem seama de cuvintele: "Iata Eu stau la usa, si bat. Daca aude cineva glasul Meu si deschide usa, voi intra la el, voi cina cu el, si el cu Mine”. (Apocalipsa, III, 20)
   Tinand seama ca pentru multi Sfintele Pasti nu este decat o masa bine gatita si bine stropita, ma tem ca de nu se vor trezi, vor ramane fara haina de nunta si nu vor putea sta la ospatul vesnic.
   

1 comments:

Elena spunea...

Am citit articolul tau si pot sa spun ca, din pacate, asa este. Oamenii sunt preocupati de tot ce tine exterior iar restul este dat uitarii.

P.S. Ati citit cartea Jesus Potter Harry Christ sau ati auzit de ea? Ce parere aveti?

AP/Payza