Web Hosting
Oameni si oameni

joi, 6 mai 2010

Cum sa ne izbavim de invidie si cum sa dobandim iubirea de aproapele?

Admin | joi, mai 06, 2010 | Best Blogger Tips

   "Stiti ca, totusi, iubirea este ultima treapta in desavarsirea noastra moral-duhovniceasca. Sigur ca iubirea e prezenta pe toate treptele vietii duhovnicesti, dar ea nu se poate impune. Te silesti cat te silesti, insa iubirea e darul lui Dumnezeu si vine atunci cand rabdam necazurile, cand suntem impacati in constiinta noastra cu Dumnezeu, cand ne luptam impotriva pacatelor, a rautatilor, cand incercam sa renuntam la noi insine si sa dam dreptate altora, chiar daca acestia nu au dreptate. Iubirea o primim prin gesturi concrete prin care infrangem in noi egoismul nostru, mandria noastra si lasam de la noi, fiindca iubirea e opusul mandriei; cand incercam sa ne smerim si sa renuntam la noi insine, la dreptatea noastra, la adevarul nostru - atunci cand suntem in dreptate si in adevar; daca suntem egoisti, sigur nu suntem in dreptate si in adevar. Si incetul cu incetul, prin rugaciune, cerand lui Dumnezeu sa ne dea iubirea Sa, primim iubire fata de semenii nostri.  
   Nu exista o metoda ca sa castigi iubirea; iubirea se castiga printr-un complex intreg de conditii si de fapte, din credinta si din rugaciune, din participarea la Tainele Bisericii, la Liturghie s.a.m.d. Din toate acestea se ridica iubirea, care se fortifica si creste tot mai mult pe masura ce avansam duhovniceste, purificandu-ne de patimi."
- Inalt Prea Sfintitul Serafim Joantă - Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania si Europa Centrala si de Nord -
AP/Payza